Bliv klogere på kryptovaluta

Kryptovaluta bliver kun mere og mere aktuelt, som tiden går. De digitale valuta har for alvor taget verden med storm, og populariteten bliver ved med at stige. Hvad er det helt præcist, der er så fascinerende ved kryptovaluta? Og hvad er ulemperne? Læs mere her.

Det er mange gode grunde til at sætte sig ind i, hvad kryptovaluta går ud på. Selvom man ikke selv kunne tænke sig at investere i kryptovaluta, så har de allerede nu en stor indflydelse på, hvordan vi opfatter penge og økonomiske systemer. En udvikling, som lader til at blive ved.

Den første og største kryptvaluta er selvfølgelig bitcoin. I dag er prisen på bitcoin tårnhøj. Den har for ikke længe siden været oppe og ramme, hvad der svarer til DKK 400.000 for en enkelt bitcoin. Samtidig er bitcoin den kryptovaluta, der er mest udbredt som betalingsmiddel i både online og fysiske butikker. Læs meget mere om bitcoin på bitcoinprimeapp.com/se/

Hvordan fungerer kryptovaluta?

Grunden til, at disse digitale valutaer hedder kryptovaluta er, fordi de er baseret på kryptografi. Man ejer nemlig kryptovaluta ved at have en krypteret kode. Kryptovaluta lagres på en blockchain. Her ligger den helt store fordel og ulempe ved kryptovaluta – den er nemlig decentraliseret. Den er altså ikke styret eller reguleret af nogle former for pengeinstitutter.

Det er lige netop denne decentralisering, der medfører, at kurserne på kryptovaluta fluktuerer i så voldsom grad. De kan i princippet miste al værdi over natten. Samtidig er det dog også denne decentralisering, der gør, at kryptovaluta er uafhængigt, utroligt sikkert, og billigt. Samtidig er det en mere demokratisk måde at tænke pengesystemer på nu.

Hvad kan man købe med kryptovaluta?

Der er en øgning i handel med kryptovaluta. Flere og flere online og fysiske butikker rundt om i verden begynder at acceptere kryptovaluta, særligt bitcoin, som betalingsmiddel. Du kan købe alt lige et spaophold til en hotdog. Du kan selvsagt også bruge kryptovaluta til at købe andre digitale aktiver som eksempelvis NFT.

Al handel med kryptovaluta bliver lagret i blockchain, hvilket er en af de grunde til, at blockchain er så sikkert. Blockchain logger alle transaktioner, der er foretaget, og vil hurtigt kunne se, hvis der er nogle uregelmæssigheder. For at begynde at handle med kryptovaluta, skal man først have en elektronisk pung for derefter at erhverve sig kryptovaluta.

Hvad er ulemperne?

Den helt store ulempe ved kryptovaluta er, at kurserne er ureguleret. Du kan miste de penge, du har investeret i kryptovaluta på et øjeblik. Det kan du teknisk set med alle investeringen, men sandsynlig her væsentlig højere. Kurserne ændrer sig hver dag med mere eller mindre markant udsving. Det er samtidig denne faktor, der gør, at man har mulighed for at lave en fortjeneste på investering i kryptovaluta.

Der er ligeledes mange forskellige kryptovaluta at vælge mellem. Der findes flere tusinde forskellige valutaer. Det er ikke nemt at vide hvilke, der vil stige i værdi, og hvilke, der vil ophøre med at eksistere. Det er en risiko, man tager, hvis man investerer i kryptovaluta, og det er derfor, man aldrig bør investere mere, end man har råd til at tabe.