Dagens valutakurser severet ganske enkelt!
På Vekselkurs.dk finder du altid aktuelle valutakurser og vekselkurser. Du kan printe dem i forskellige formater, eller gemme som Excel-regneark. Nu også med valutaomregner!
Forside -> Vekselkurs Nyheder -> Betyder et højt Bruttonationalprodukt også Økonomisk Velstand?


Betyder et højt Bruttonationalprodukt også Økonomisk Velstand?


Økonomer anvender traditionelt bruttonationalprodukt (BNP) til måling af økonomisk fremgang. Hvis BNP er stigende, er økonomien i god stand og nationen bevæger sig fremad. Hvis BNP falder, er økonomien i vanskeligheder og nationen mister fodfæste.

 

Men hvad er bruttonationalproduktet?

Bruttonationalproduktet er lig med den totale monetære værdi af den endelige mængde af varer og serviceydelser, som er blevet udvekslet inden for en specifik landegrænse og over et fastlagt tidspunkt. For f.eks. USA betyder bruttonationalprodukt sædvanligvis dollarværdimængden af alle solgte varer og serviceydelser i løbet af et år. Dette indbefatter salg fra private profit-, ikke-profit og regeringssektorer. Kort fortalt, vvis du køber en stegt kylling for $10, stiger GDP med $10.

 

Der er en direkte og logisk mening i, at velstand kan måle velbefindende. Al økonomisk værdi er subjektiv – frie markedspriser er bestemt af, hvor meget bedre-befindende individerne tror en vare, eller en serviceydelse kan bibringe dem. Større adgang til velstand betyder bogstaveligt større adgang til ting, som kan forbedre ens liv. På den anden side, så har de, som skaber velstand på en ærlig måde, bogstaveligt skabt det mest værdifulde for andre, i det mindste i en økonomiske betydning.

 

Således skulle et højere bruttonationalprodukt, i en vis betydning, være lig med større menneskelig fremgang, fordi det betyder, at mere værdifulde varer og serviceydelser er blevet skabt. Skrab imidlertid lidt dybere i overfladen på definitionen og bruttonationalprodukt indfanger ikke engang denne traditionelle økonomiske værdi særlig godt.

 

Hvorledes bruttonationalproduktet skyder forbi

Bruttonationalproduktet kan stige efter en bilulykke, eller en større oversvømmelse. Bruttonationalprodukt kan vokse hurtigt under en krig, eller efter et terroristangreb. Hvis hele København brød i brand endnu engang og brændte ned til grunden, ville anstrengelsen med genopbygning netop få bruttonationalproduktet til at stige. Dette sker, fordi bruttonationalproduktet er særdeles påvirkelig af en forkert antagelse af et knust vindue, er ækvivalent med økonomisk vækst (læs en uddybning af teorien om ”det knuste vindue”) – den grundlæggende idé er, at falske signaler om stigende velstand misfortolkes, når åbenlys ødelæggelse har fundet sted.

 

Imidlertid, kan bruttonationalproduktet være temmelig vildledende set ud fra den borgers perspektiv, der lever med dagligdagsrealiteter. Dette skyldes, at GPI (Genuine Progress Indicator) blev oprettet i 1995 af en socialt ansvarlig tænketank, kaldet Redefining Progress. Den blev udviklet, som et alternativ til det traditionelle BNP målesystem for en nations økonomiske og sociale helbredstilstand.Valutatyper
Euro - Dollars - Pund - Kroner

Specifikke valutaer
EUR - USD - GBP - SEK - NOK - CHF - CAD - JPY - AUD - NZD - LTL - PLN - CZK - HUF - HKD - SGD - ZAR - BGN - RON - TRY - KRW - HRK - RUB - THB - MYR - PHP - IDR - CNY - BRL - MXN - INR

© Copyright 2017 - Vekselkurs.dk Om Vekselkurs.dk - Valutaomregner - Sitemap - Cookie- og privatlivspolitik -