De fleste af os har prøvet at vågne efter en nat, hvor man har sovet dårligt eller måske føler, at man nærmest ikke har sovet. Da kommer man lidt skævt ind på dagen og fungerer ikke helt optimalt på jobbet eller studiet. Søvn har en stor betydning for både vores helbred og vores velbefindende, og her dykker vi ned i netop den gode søvn, så læs med og få gode råd til at sove bedre.
Nogle studier viser, at der kan være en sammenhæng mellem søvnmængde- og kvalitet og visse typer af neurologiske sygdomme som eksempelvis epilepsi og demens. Der er stadig meget, vi ikke ved om disse sygdomme, men noget tyder altså på, at der er ting, vi selv kan gøre, og her har det vist sig, at den gode søvn kan spille ind.
En god søvn starter med en god seng
En god seng er alfa og omega for den gode søvn, og her betaler det sig at finde lige præcis den, der er helt rigtig for den enkelte. På sengeguruen.dk/senge-120×200/ kan du finde et bredt udvalg af enkeltmandssenge i flere kvaliteter og prisklasser, så denne side er værd at se nærmere på, hvis du ikke ligger godt i den seng, du har.
Vi er alle forskellige, og nogle sover bedst i en hård seng, mens andre foretrækker en blød. Det gælder altså om at finde ud af, hvilken type af seng, man sover bedst i, og måske endda prøve nogle forskellige, inden man svinger dankortet og drager hjem med sin nye seng.
Få ro på tankerne med visualisering
Når man skal sove, skal der være ro på, og man kan med fordel følge rådet om at slukke for telefon, computer og TV en time eller mere inden sengetid for på den måde at sætte en stopper for strømmen af input, som vores hjerne, om vi vil det eller ej, forholder sig til og bearbejder. Det går heller ikke, at man ligger og tænker på, at om lidt åbner den australske børs, hvilken kurs man vil købe aktierne til og hvad vekselkursen på australske dollars er. Den slags må man lægge fra sig og i stedet koncentrere sig om at sove.
Hvis man har svært ved at få ro på tankerne, kan man benytte den teknik, der går ud på at tænke dagen igennem lige fra man stod op om morgenen og til man igen nu ligger i sin seng. Giv dig god tid til at visualisere alt det, du har lavet og genkalde dig, hvordan du oplevede de enkelte ting. Denne metode vil med stor sandsynlighed få dig til at falde i søvn, men det er vigtigt at du koncentrerer dig om opgaven og ikke lader tankerne stikke af, så du i virkeligheden ligger og tænker på andre ting.
Sørg for at din krop er afspændt og dine muskler slapper af, også i ansigtet. Her kan du forestille dig, at panderynkerne glattes ud indefra, det vil få dine ansigtsmuskler til at slappe af, og dermed kan hele din krop slappe af. Nogle har glæde af tricket med at lade være med at lukke øjnene men i stedet forsøge at holde dem åbne, indtil der ikke er mere at gøre og søvnen indfinder sig.
Drop kaffen men snup en bid natmad
Man bør heller ikke undervurdere, hvad mad og drikke kan gøre eller ikke gøre ved vores søvn og evne til at falde i søvn. Hvis man ikke har fået nok at spise til aften kan det være svært at falde i søvn, eller man kan vågne op midt om natten fordi maven knurrer. Da kan det være nyttigt at mærke efter om man er lidt sulten, inden man sætter kursen mod soveværelset og tager nathuen på.
Omvendt kan mange mennesker ikke tåle at drikke kaffe inden sengetid, da de dermed har svært ved at falde i søvn eller måske sover et par timer for derpå at ligge lysvågen i endnu et par timer. Hvis du er en af dem, som reagerer på koffein, så afhold dig fra at drikke kaffe og te allerede fra sidst på eftermiddagen, hvis du vil være sikker på at kunne falde i søvn, når det er tid.