Overvejer du et billån? Hav dette i tankerne

Overvejer du at købe en ny bil, men har ikke penge nok til at købe en lige nu? Et billån kan være løsningen på din nuværende situation. At optage et billån er dog ikke en let sag … det er en stor beslutning, som kræver nøje overvejelse. Derfor vil vi her tage et kig på nogle af de ting, du bør overveje, før du påtager dig et billån.

Hvad er et billån?

Et billån er en type lån, der kan hjælpe dig med at låne penge til at købe den bil, du ønsker. Desuden vil den samme bil, som du planlægger at købe, være sikkerhed for lånet. Derfor kan långiveren tage bilen tilbage, hvis du ikke betaler for lånet, hvis du ikke betaler for lånet.

Lånet kan enten være fastforrentet eller have variabel rente. Vælger du et fastforrentet lån, afdrages det i faste månedlige afdrag. Ligesom ved et realkreditlån beholder långiveren ejendomsretten til bilen, indtil den sidste betaling er foretaget. Lokale banker, kreditforeninger og endda bilforhandlere og bilproducenter kan hjælpe dig med at få et billån. Desuden kan du også tjekke, om der findes billån online, herunder andre afdragslån som f.eks. afdragslån uden kreditvurdering og personlige lån til dårlig kredit. Med en fast rente kan du have et mere stabilt lån, da det i givet fald er det samme beløb, du skal betale hver måned i modsætning til lån med variabel rente. Her kan renten variere og kan nogle gange være billigere end et fastforrentet lån, men til gengæld kan du også risikere at skulle betale mere per måned.

Hvordan kan jeg sammenligne lånene?

Noget af det vigtigste at gøre, før du foretager den endelige beslutning om at tage dig et billån, er at sammenligne hvad det vil koste at tage lånet hos forskellige lånudbydere. Det er dog ikke et simpelt spørgsmål om, hvem der har den laveste rente – for en billig rente medfører ikke nødvendigvis et billigere lån. Det skyldes hvordan der er adskillige andre omkostninger ved et lån end blot renten. Der er også andre slags gebyrer såsom et administrationsgebyr. Derfor er det en bedre idé at sammenligne ved at tage et kig på Årlige Omkostninger i Procent eller ÅOP, som tager højde for alle disse gebyrer og giver et samlet tal, der reflekterer lånets pris.

Udover at se på ÅOP kan du også tage kontakt med flere forskellige banker og bilforhandlere for at høre om, hvad de kan byde dig på. Eller tjek forskellige internetsider.