Kan det stadigvæk betale sig at investere i guld?

Fra guld exchange-traded funds (ETF) til guldaktier, til køb af fysisk guld, har investorer nu flere forskellige valgmuligheder, når det drejer sig om investering i det kongelige metal. Men hvad er nøjagtigt hensigten med guld? Og hvorfor skulle investorer overhovedet bekymre sig om at investere i guldmarkedet?

 

Disse to spørgsmål har i sandhed delt guldinvestorer i de sidste mange år. En tankeretning argumenterer for, at guld ganske enkelt er et barbarisk levn, som ikke længere rummer fortidens monetære kvaliteter. I en moderne, økonomisk sammenhæng, hvor papirvaluta er pengevalget, er gulds eneste fordel den kendsgerning, at det bruges til smykker.

 

I den anden ende af spektret er der en tankeretning, som fastslår at guld er et aktiv med forskellige indre kvaliteter, som gør det enestående og nødvendigt for investorer at besidde i deres porteføljer.

I denne artikel vil vi fokusere på guldets betydning i moderne tid, hvorfor det stadigvæk har sin plads i investorers porteføljer og de forskellige måder hvorpå en person kan investere i guldmarkedet. Denne artikel er skrevet i samarbejde med – denne artikel giver udtryk for forfatterens personlige mening og ikke en objektiv sandhed.

 

 

En Kort Historie om Guld

 

For fuldt ud at forstå guldets formål skal man se tilbage på guldmarkedets begyndelse. Selv om guldets historie begyndte 3000 f.Kr., da de gamle ægyptere startede med at udforme smykker, var det ikke før 560 f.Kr., at guld startede med at fungere som en valuta. På det tidspunkt ønskede handelsfolk at skabe en standardiseret og let overførbar form for penge, som kunne forenkle handel. Eftersom guldsmykker allerede i vid omfang var accepterede og anerkendte i forskellige egne af verden, synes skabelsen af en guldmønt præget med et segl, at være svaret. 

 

I kølvandet af fremkomsten af guld, som møntfod, fortsatte guldets betydning med at vokse. Historien har eksempler på guldets indflydelse i forskellige imperier, så som de græske og romerske riger. Storbritannien udviklede sin egen guldbaserede valuta i 1066. Det britiske Pund (symboliserende et pund sterlingsølv, shillings og pence) var alle baserede på den mængde guld, eller sølv, som de repræsenterede. Yderligere symboliserede guld velstand ud i Europa, Asien, Afrika og de amerikanske lande.

 

De Forenede Staters regering fortsatte med denne guldtradition ved at etablere en standard for dobbeltmøntfod i 1792. Denne standard fastslog ganske enkelt, at enhver monetær enhed i de Forenede Stater skulle baseres på guld, eller sølv. F.eks. var en U.S. dollar ækvivalent med 24,75 gram guld. Med andre ord, de mønter som anvendtes som valuta repræsenterede ganske enkelt det guld (eller sølv), som for nærværende var deponeret i banken.

 

Men denne guldmøntfod varede ikke for stedse. I løbet af 1900-tallet var der adskillige nøglebegivenheder, som i sidste instans førte til at guld passerede ud af det monetære system. I 1913 blev The Federal Reserve oprettet og startede med at udsende solaveksler (den nutidige version af vores papirpenge), som garanterede at sedlerne kunne blive indløst i guld, hvis det krævedes. Gold Reserve Act i 1934 gav den amerikanske regering ejendomsret til alle guldmønter i cirkulation og satte en stopper for udmøntningen af nye guldmønter. Kort og godt begyndte denne forordning etableringen af ideen om, at guld, eller guldmønter ikke længere var nødvendige til anvendelse, som penge. De Forenede Stater forlod guldmøntfoden i 1971, da amerikansk valuta ophørte med at være guldbaseret.

 

 

Vigtigheden af Guld i Moderne Økonomi

 

På baggrund af den kendsgerning, at guld ikke længere er basis for den amerikanske dollar (eller andre verdensomspændende valutaer for den sags skyld), hvorfor er guld så stadig vigtigt i dag?

 

Det enkle svar er, at mens guld ikke længere er i forgrunden under dagligdags transaktioner, er det stadig vigtigt i den globale økonomi. For at bevise gyldigheden af dette synspunkt behøver man blot at se så langt, som til papirerne for reservefondsbalancen i centrale banker og andre finansielle organisationer, så som International Monetary Fund. For nærværende er disse organisationer ansvarlige for at besidde tilnærmelsesvis en femtedel af verdens forsyning af det guld, som er udgravet.

 

Herudover har adskillige centralbanker fokuseret deres anstrengelser på at forøge deres nuværende guldreserver.

 

 

Guld opretholder velstand

 

Årsagen til betydningsfuldheden af guld i den moderne økonomi er centreret om den kendsgerning, at guld med succes har opretholdt velstand gennem tusinder af generationer. Det samme kan imidlertid ikke siges om papirdominerede valutaer. Overvej følgende eksempler for at sætte ting i perspektiv (samtidigt kan du også tænke over følgende: alle papirvalutaer skabt af vores civilisationer er ALTID blevet reduceret til ingen værdi på grund af deflation skabt af de stater som har udstedt den valuta – stater vil ALTID manipulere værdien af papirvaluta som uundgåeligt vil føre destruktion af valutaen).

 

 

Guld, rede Penge og inflation

 

I de tidlige 1970-ere var en ounce guld lig med 35 dollars. Lad os sige, at du på det tidspunkt havde et valg mellem enten at besidde en ounce guld, eller ganske enkelt at beholde de 35 dollars. Begge dele ville oven i købet kunne købe dig den samme ting, så som f.eks. et spritnyt sæt jakkesæt. Hvis du havde en ounce guld i dag og omsatte den til dagens priser, ville det stadigvæk være mere end nok til at købe et spritnyt sæt jakkesæt.

 

Det samme kunne imidlertid ikke siges om de 35 dollars. Kort og godt, du ville have mistet en væsentlig mængde af din velstand, hvis du besluttede at beholde de 35 dollars og du ville have bevaret den, hvis du besluttede at fastholde den ene ounce guld, fordi værdien af guld er steget, mens værdien af en dollar er blevet udhulet af inflationen.

 

 

Guld, som en mur mod en faldende amerikansk dollar og stigende Inflation

 

Ideen om, at guld bevarer velstand er endog mere vigtig i en økonomisk sammenhæng, hvor investorer er stillet over for en faldende amerikansk dollar og en stigende inflation (på grund af stigende råvarepriser). Historisk har guld tjent som en mur mod begge disse scenarier. Med stigende inflation værdsættes guld typisk. Når investorer erkender, at deres penge mister i værdi, vil de starte med at anbringe deres investeringer i et hård aktiv, som traditionelt har opretholdt sin værdi. 1970-erne repræsenterer et grundlæggende eksempel på stigning af guldprisen midt i en stigende inflation.

 

Grunden til, at guld drager fordel af en faldende amerikansk dollar er fordi at, guld prissættes i amerikanske dollars globalt. Der er to grunde til dette forhold. For det første må investorer, som søger at købe guld (ligesom centralbanker) sælge deres amerikanske dollars for at foretage denne transaktion. Dette tvinger i sidste ende dollaren længere ned i takt med, at globale investorer søger at skifte bort fra dollaren.

 

Den anden grund har at gøre med den kendsgerning, at en stadig svækket dollar gør guld billigere for investorer, som besidder andre valutaer. Dette resulterer i større efterspørgsel fra investorer, som har valutaer, der er steget relativt i forhold til den amerikanske dollar.

 

 

Guld som en sikker havn

 

Enten det er spændinger i Mellemøsten, Afrika, eller andetsteds, er det blevet mere og mere klart, at politisk og økonomisk usikkerhed er en anden realitet i vores moderne, økonomiske miljø. Af denne grund retter investorer typisk blikket mod guld, som en sikker havn i tider med politisk og økonomisk usikkerhed. Hvorfor sker dette?

 

Ja, historien er fyldt med imperier der går under, politiske kup og sammenbrud af valutaer. Under sådanne tider var investorer, som holdt sig til guld i stand til på en succesfuld måde at beskytte deres velstand og i visse tilfælde endog bruge guld til at flygte fra al tumulten. Heraf følger, at når som helst der er nye begivenheder, der antyder en form for usikkerhed, vil investorer ofte købe guld, som en sikker havn.

 

 

Guld som en skiftende investering

 

Det korte og lange i alle de ovenfor anførte grunde til at eje guld, er at guld er en omskiftende investering. Ligegyldig om du er bekymret for inflation, en faldende amerikansk dollar, er for at beskytte din velstand, er det klart, at guld historisk har tjent som en investering, der kan tilføje en skiftende komponent til din portefølje. Når alt kommer til alt, så er guld ikke knyttet til aktier, obligationer og fast ejendom, hvis du ganske enkelt fokuserer på omskiftning.

 

En af de væsentlige forskelle mellem at investere i guld for adskillige hundrede år siden og at investere i guld i dag er, at der er mange flere valgmuligheder for at få del i de indre kvaliteter, som guld frembyder. I dag kan investorer investere i guld ved at købe:

 

Gold Futures

Gold Coins

Gold Companies

Gold ETFs

Gold Mutual Funds

Gold Bullion

 

 

Konklusion

 

Der er fordele ved enhver investering. Hvis du er mere indstillet på at fastholde det fysiske guld, så ville køb af aktier i guldmineselskaber ikke være svaret. I stedet herfor ville du kunne ønske at overveje at investere i guldmønter, guldbarrer, eller smykker. Hvis din primære interesse er at gøre brug af vægtstangsprincippet for at drage fordel af stigende guldpriser, vil fremtidens marked kunne være dit svar.