Alt du skal vide om LEI-koder

Måske er du stødt ind i ordet ’LEI-kode’ før, men har du nogensinde sat dig ind i, hvad det betyder? Hvis du selv ejer en virksomhed, er det en rigtig god idé at kende til LEI-koder, hvis du altså ikke allerede har styr på det. Hvis det alligevel halter, kan du læse med lige her. For hvad er en LEI-kode?

Hvad er en LEI-kode?

Hvis du selv driver en virksomhed, kender du helt sikkert til CVR-nummer. Alle virksomheder er registreret under et CVR-nr, og det er din virksomhed med garanti også. Legal Entity Identifier forkortes LEI og er en kode på 20 tegn (både bogstaver og tal). LEI-koden bruges til at identificere virksomheder, når det gælder værdipapirer såsom aktier og obligationer. Formålet med dette er blandt andet at undgå hvidvask og andet svindel. CVR bruges kun i inden for Danmarks grænser, mens LEI bliver brugt i hele Europa, men også andre steder i verden. Derfor kan det være godt at have en LEI-kode, så man kan genkendes ude i den store verden. Dog er det altså kun nødvendigt at ansøge om koden, hvis du har en virksomhed eller en juridisk enhed, som handler med aktier, obligationer eller andre typer af værdipapirer. Hvis du ikke gør det, bør du slet ikke bryde dit hoved med alle de koder og ansøgningsprocesser, som det medfører.

 

Hvordan får jeg en LEI-kode?  

Du skal ansøge om at få en LEI-kode, men du kan heldigvis få kompetent hjælp til denne proces. Der findes firmaer, som ordner ansøgningen for dig. Det eneste, som du skal gøre, er at angive dit CVR-nummer og give tilladelse til, at dine oplysninger bliver hentet og benyttet til ansøgningen. Det er ganske enkelt, og du er sikker på, at ansøgningen opfylder alle krav til din nye LEI-kode. Processen kan tage alt for et par minutter til et par dage. Det afhænger af din situation. LEI-koden skal fornyes hvert år, og denne proces tager som regel kun enkelte par minutter. Hvis du derimod skal bruges en helt ny LEI-kode for første gang, kan processen tage et par dage. Der er dog ikke noget at være bekymret for, da dette er helt almindeligt. Dog kan der uanset hvad godt gå helt op til 24 timer før, at koden er klar til brug. Det har noget at gøre med, hvordan registret automatisk opdateres, som altså kun er en enkelt gang om dagen.